ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Το πρώτο και κυριότερο που θα πρέπει να υπολογίσουμε (όπως και σε όλες τις αγορές) είναι οι ανάγκες μας σε σχέση  και με το ποσό που μπορούμε να διαθέσουμε.


Σε ότι αφορά το διάδρομο αυτό είναι μία σχετικά πολύπλοκη διαδικασία ιδιαίτερα για τους μη γνωρίζοντες αφού ενσωματώνει πλήθος τεχνικών στοιχείων και χαρακτηριστικά που απευθύνονται σε διαφορετικούς χρήστες.


Θα λέγαμε ότι μοιάζει κάπως με την επιλογή του καινούριου μας οικογενειακού αυτοκινήτου!


Ξεκινάμε λοιπόν με την χρήση που ευελπιστούμε να κάνουμε (συχνή ή όχι, τρέξιμο ή περπάτημα), συνυπολογίζουμε τυχόν υπέρβαρα άτομα ή άτομα με προβλήματα αρθρώσεων στην οικογένεια μας, μετράμε τον χώρο μας, αποφασίζουμε τι από τις ηλεκτρικές ευκολίες (ηλ.κλίση, προγράμματα, Σύνδεση Bluetooth, Wi-fi console) μας είναι πραγματικά απαραίτητες και αφού κατασταλάξουμε κοιτάμε να καλύψουμε όλες ή τις περισσότερες από τις παραπάνω ανάγκες με τον καλύτερο τρόπο εντός  του προϋπολογισμού μας!


Πως να επιλέξω ηλεκτρικό διάδρομο?

Ας τα δούμε ένα – ένα:

ΜΟΤΕΡ:

Χωρίζονται σε μοτέρ DC (συνεχούς) και AC (εναλλασσόμενου ρεύματος). Τα πρώτα είναι μοτέρ για τις ανάγκες οικιακής χρήσης ενώ τα δεύτερα μπορούν να υποστηρίξουν επαγγελματική χρήση μεγαλύτερης διάρκειας χωρίς να θερμαίνονται. Βέβαια τα AC μοτέρ επιβαρύνουν αρκετά την τιμή του διαδρόμου αλλά υπερέχουν  σε αντοχή, αξιοπιστία και διάρκεια χρήσης.


Είναι θα λέγαμε η ακριβότερη αλλά  επιβεβλημένη λύση για το χρήστη που θα χρησιμοποιήσει συστηματικά και έντονα το διάδρομο του. Από την άλλη τα DC μοτέρ είναι ικανοποιητικά για απλή χρήση και η κλιμάκωση της ιπποδύναμης τους σε σχέση με τη χρήση θα πρέπει να είναι η εξής:


– μοτέρ 1,5 – 1,75 ίππων : 30 – 60  λεπτά ημερησίως, χρήση 1-2 ατόμων.


– μοτέρ 2 και άνω ίππων : 60 – 90 λεπτά ημερησίως , χρήση 2-3 ατόμων.


– μοτέρ 3 ίππων : Ως 2 ώρες ημερησίως, ιδανική ιπποδύναμη για οικογένειες.


Για ημερήσια χρήση μεγαλύτερη από 2 ώρες, ή συνεχόμενη χρήση μεγαλύτερη της ώρας αλλά και για παρατεταμένο έντονο τρέξιμο η επιλογή ενός διαδρόμου με AC μοτέρ είναι μονόδρομος για να αποφύγουμε τα προβλήματα.


ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ:

Συνήθως είναι ευθέως ανάλογο με την αντοχή του διαδρόμου τουλάχιστον στα κιλά. Μία πιο μεγάλη και βαριά κατασκευή θα εξυπηρετήσει καλύτερα ένα μεγαλόσωμο αναβάτη και θα επιτρέψει και το τρέξιμο εκτός του απλού περπατήματος.


Με λίγα λόγια ένας στιβαρότερος διάδρομος θα διαχειριστεί καλύτερα τα κιλά μας και δεν θα τρίζει στο τρέξιμο. Από την άλλη βέβαια κοστίζει περισσότερο και καταλαμβάνει περισσότερο χώρο.


ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΒΑΔΙΣΗΣ:

Όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερη!

Αρκεί βέβαια να χουμε το χώρο αφού μαζί με αυτή μεγαλώνει ανάλογα και το μέγεθος του διαδρόμου. Μια άνετη επιφάνεια βάδισης μας προδιαθέτει να τον χρησιμοποιήσουμε περισσότερο και να τρέξουμε πάνω στο διάδρομο.

Επιπλέον εξυπηρετεί τους πιο μεγαλόσωμους και αποτρέπει τυχόν στραβοπατήματα. Όσοι συνηθίζουν να τρέχουν θα πρέπει να προσέξουν ώστε ο τάπητας να έχει μήκος ίσο ή μεγαλύτερο των 125 -130 εκατοστών ανάλογα και με το μήκος διασκελισμού τους.

Αντίστοιχα ένα ικανοποιητικό πλάτος είναι από 43 – 50 εκατοστά.


ΚΟΝΣΟΛΑ ΕΛΕΓΧΟΥ:

Πρέπει να έχει όλες τις βασικές ενδείξεις (ταχύτητα, χρόνο, θερμίδες, παλμούς, απόσταση) και να μην είναι περίπλοκη στη λειτουργία της.

Διευκολύνουν πολύ τα πλήκτρα γρήγορης επιλογής ταχύτητας και κλίσης ενώ για τους λάτρεις της τεχνολογίας υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές με οθόνες Wi-Fi που επιτρέπουν το συνδυασμό της άσκησης με την ψυχαγωγία!


ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΗ:

Κάθε διάδρομος έχει ένα καθορισμένο βάρος χρήστη. Αυτό συνήθως αναφέρεται στο περπάτημα. Καλό είναι να επιλέξουμε ένα διάδρομο με μέγιστο βάρος χρήστη 15% μεγαλύτερο από το βάρος μας έτσι ώστε να μην δουλεύει στο όριο του και να μπορεί να ανταποκριθεί και στις αυξημένες επιβαρύνσεις του τρεξίματος.


ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ:

Θα πρέπει να διαθέτει υδραυλικό σύστημα υποβοηθούμενης αναδίπλωσης (μπουκάλες) για να διπλώνει και να ξεδιπλώνει με ευκολία. Επίσης να διαθέτει ευμεγέθη ροδάκια για να μεταφέρεται.


ΑΝΤΙΚΡΑΔΑΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:

Στους περισσότερους διαδρόμους αυτή συνίσταται στην τοποθέτηση λαστιχένιων αποσβεστήρων ανάμεσα στο ξύλινο δάπεδο και τον υποκείμενο μεταλλικό σκελετό.

Όταν υπάρχει όμως πρόβλημα στις αρθρώσεις καλό είναι να επιλέγουμε διαδρόμους με εξελιγμένη αντικραδασμική προστασία. Αυτή συνήθως περιλαμβάνει την προσθήκη ελατηρίων και υδραυλικών αμορτισέρ στο εμπρόσθιο μέρος του διαδρόμου.


ΕΓΓΥΗΣΗ – ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ:

Ίσως το πλέον σημαντικό στην αγορά ενός διαδρόμου! Απαραίτητη η γραπτή εγγύηση αλλά απαραίτητη και η επιλογή ενός διαδρόμου που υποστηρίζεται από μία μεγάλη και σοβαρή αντιπροσωπεία!

Στην διάρκεια ζωής του διαδρόμου είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστούμε κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο ανταλλακτικό (πχ ένα κλειδί ασφαλείας μπορεί να χαθεί ή και να σπάσει 2 και 3 φορές). Χωρίς αυτό το μικρό και ευτελούς αξίας ανταλλακτικό ο διάδρομος δεν μπορεί να λειτουργήσει!


Το ίδιο μπορεί να ισχύσει για κάποιο κουμπάκι της κονσόλας, ένα  αισθητήρα κτλ.

Στην Viking Fitness είμαστε περήφανοι γιατί μπορούμε να υποστηρίζουμε τους διαδρόμους μας για πολλά χρόνια μετά τη λήξη της εγγύησης τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε με άριστο τρόπο τα πρωτο –εισαχθέντα μοντέλα μας, ήδη 16 ετών!

SOS. Επειδή η πρακτική άσκηση είναι πάντα καλύτερη της θεωρητικής είναι πολύ σημαντικό να δοκιμάσετε (να τρέξετε ή να περπατήσετε) τον διάδρομο που σας αρέσει πριν τον αγοράσετε!